pühapäev, 4. oktoober 2015

Šokolaadita šokolaadikook marjadega (gluteenivaba)

September oli üks eriliselt tore kuu! Soojad ilmad ja palju toredaid (eriti just toidualaseid) sündmusi,  millest eraldi äramärkimist väärib põhjamaade suurim toidufoorum Sauce, millest üks tore ülevaatlik video on siin. Minul kujunes mihklikuu (kusjuures sünonüümisõnastik annab vasteteks veel sügis-, kooli- ja kanarbikukuu) :) ka täiesti spontaanselt teatrikuuks, sest sattusin sinna suisa viis korda(!). Ja muidugi kniks ja tänusõnad veelkord piletite hankijatele!!!

Tallinna Linnateatris sain vaadata etendusi "Aju jaht" ja "Krabat", mis mõlemad mulle väga meeldisid ja mida julgen kõigile soovitada, aga veelgi rohkem nautisin Vanemuise Sadamteatris "Tappa laulurästast" ja suures majas mängitavat ooperit "Carmen". Mind üllatasid positiivselt need suurepärased tükid ja eriliselt head osatäitmised, samuti rahvast tulvil saalid.  Et Linnateatri pisikesed ruumid on puupüsti rahvast täis, on ju normaalne, aga Vanemusie suure maja rõduga saali puhul seda iga kord ei pruugi näha :) "Carmenit" võiks täitsa vabalt ka teist korda vaadata, eriti suur kontrast on see mu viimase, paariaastataguse "Carmeni" kogemusega meie rahvusooperist. Lisaks välismaalastest peaosatäitjatele tegi Vanemuise tükis kaasa väidetavalt Eesti parim ooperikoor (ehk Vanemuise enda ooperikoor), balletitrupp ja noored andekad avalikkuses veel vähetuntud lauljad Rasmus Kull ja Simo Breede (ei saa jätta mainimata, et mõlemad on mu koolivennad MHG-st). Kui Simot järgmisel õhtul ühel sünnipäeval nägin, siis ta mainis, et ta teeb peaaegu kõigis Vanemuise muusikalavastustes kaasa, niiet veel üks põhjus järgmised teatrikülastused ette võtta :)

Vanemuises on tegelikult üldse palju häid lavastusi ja pean piinlikkusega tunnistama, et olen ise neist vaid ühte - Oksaneni romaani põhjal tehtud "Kui tuvid kadusid" - näinud, kui kevadel Tartus olles esikale juhtusin. Isegi Linnateatri  praegusest repertuaarist olen rohkem etendusi ära vaadanud! Õnneks on mul aga piletid olemas jaanuariks muusikalile "Ooperifantoom", kus siis veel on peaosas Stephen Hansen (kevadel vahetab Koit Toome ta välja). Vanemuine oli üldse kolmas (!) professionaalne teater maailmas (peale Londoni West End'i ja NYC Broadway), kes võis teha sellest Webberi teosest oma versiooni, ja see on suur tunnustus teatri eelnevale tööle tema loominguga. Kui Tim Rice Tartus muusikali "Evita" vaatamas käis, olevat ta olnud Vanemuise versiooniga väga rahul, samuti leidnud, et Siiri Sisask on palju parem peaosas kui Madonna :) Nägin ka hilisemat Vanemuise lavastust, kus Evita osas astus üle Maarja Liis ja tema oli ka Evitat kehastades minu arust väga tore (kuigi Siiri Sisask on endiselt mu lemmik laulja selles rollis)!


Koogid sünnivad erinevatel põhjustel, nt see kook sai tehtud augusti lõpu poole tänu sellele, et oli veel koduaia punaseid sõstraid külmkapis ning üks tops kingitud magusat 33%-lise kakaosisaldusega kakaojoogipulbrit ootas tarbimist. Kuna ma magusaid jooke ei armasta, siis ainus viis sellise kakao kasutamiseks oligi leida sellele koht mõnes küpsetises.

Marjadest sobiks sellesse kooki eriti hästi kirsid, vaarikad ja mustad sõstrad, kuid punaste sõstarde ja mustikatega sai samuti igati mõnus. Praegusel ajal soovitan katsetada pohlade või jõhvikatega. Kui kasutad külmutatud marju, siis sulatada neid enne koogile lisamist vaja ei ole, kuid lisa neid 200 g. Värskete marjade kogust võid aga vabalt 300 grammini suurendada. Pruun suhkur annab koogile tummisust veelgi juurde, seega soovitan valge suhkru asemel siin pigem heledat v tumedat muscovado't, fariin- või melassisuhkrut kasutada. 


Vaja läheb:
260 g toasooja võid
200 g (pruuni) suhkrut (kasutan tumedat muscovado't)
4 suurt toasooja muna
120 g riisijahu
120 g maisijahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
250 g magustatud kakaopulbrit ehk nö kakaojoogipulbrit
2 sl brändit
5 sl piima
250 g marju

Tükelda või, aseta kaussi ja vahusta suhkruga pehmeks kohevaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad ehk lisa järgmine muna siis, kui eelmine on juba segunenud vahuga. Sega sõelutud jahud küpsetuspulbri, soola ja kakaopulbriga ning lisa õrnalt segades koos piima ja brändiga võivahule.

Vala tainas 20X30 cm suurusesse neljakandilisse küpsetuspaberiga kaetud vormi, silu pind ja kata marjadega. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 45 minutit kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Poole küpsetamise ajal kata kahekordse küpsetuspaberiga, et kook pealt liialt ei pruunistuks. Lase koogil vormis u 10 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja lase restil lõplikult jahtuda. Kook on parim samal päeval nii soojalt kui ka külmalt. 

Puista serveerides koogile veel marju peale, soovi korral sõelu tuhksuhkrut või nirista peale sulatatud šokolaadi. Eriti hästi sobivad koogi juurde vanillikaste, rummi või brändiga maitsestatud vahukoore- või toorjuustukreem või mõni meelepärane jäätis. 

Kommentaare ei ole: