kolmapäev, 23. aprill 2014

Kohupiimakreemi ja mustikatega šokolaaditort


Aeg on kevadiselt ülikiire ja nagu ilusate päikseliste ilmade põhjustatud igasugustest kiusatustest veel vähe oleks, algas reedel Jazzkaar, kus peaaegu iga päev vähemalt üks väga hea kontsert on, mida kindlasti(!):) kuulata on vaja, ning toimub igasuguseid põnevaid toidusündmusi, millest üks olulisemaid on ilmselt selle aasta 50 parima söögikoha välja kuulutamine. Nimekiri on kättesaadav siin ja selles on suisa 12 uut restorani!

Mustikate, kohupiimakreemi ja šokolaadibiskviidiga tort valmis mul sel korral vabariigi aastapäevaks, kuid tegelikult sobib see söömiseks ka kõigil muudel tähtpäevadel. Või miks mitte ka argipäeval, sest ülemäära ajakulukas ega töömahukas kook ei ole - pigem vastupidi:) Kuna aga minu jaoks on ka Jüripäev ehk 23. aprill olnud alati tähtpäev, siis on see koogiretsept tänasesse päeva lausa suurepärane!

Kasutasin ühte oma ammust biskviidiretseptidest, mida teen tavaliselt valge šokolaadiga. Seekord aga proovisin teha tumedat koogipõhja ehk asendasin valge šokolaadi tumedaga ja lisasin kakaopulbri, et tort oleks kontrastsem. Ka nii oli hea, niiet üks retsept, aga kaks erinevat varianti ;-)

Kuigi biskviit sisaldab võid ja šokolaadi, on seda ikkagi vaja väheke niisutada, sest muidu jääb tulemus pisut kuivavõitu. Seekord kasutasin immutamiseks kohvi, aga heleda biskviidi puhul on eriti hea kasutada piima või ohtra piimaga kohvi, mõnda mahla vm meelepärast vedelikku.

Mustikate asemel sobivad koogile suurepäraselt vaarikad, eriti siis, kui teed koogipõhja hoopis valge šokolaadiga, samuti maasikad ja kirsid, aga ka põldmarjad ja sõstrad.

Head küpsetamist ja toredat Jüripäeva!

Biskviit:
150 g tumedat šokolaadi
170 g toasooja võid
250 g suhkrut
3 suurt toasooja muna
250 g jahu
1 tl soodat
¾ tl soola
1 sl kakaopulbrit
2,4 dl keefiri

Võta 23-24 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm, kata selle põhi küpsetuspaberiga, määri ääred võiga kokku ja puista üle jahuga. Üleliigne jahu (mis ei ole külgedele kinni jäänud) raputa välja. Aseta ettevalmistatud vorm külma.

Tükelda šokolaad, sulata ja jäta jahtuma. Vahusta või suhkruga keskmisel kiirusel heledaks vahuks, lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Vahusta üks muna enne teise muna lisamist korralikult võivahuga ühtlaseks.

Sega kokku sooda, sool, kakaopulber ja sõelutud jahu. Lisa jahusegu vaheldumisi keefiriga mitmes osas samal ajal aeglaselt edasi vahustades tainale. Lisa vahustades sulatatud ja jahutatud šokolaad. Vala tainas ettevalmistatud vormi ja silu pind. Küpseta ahjus 175 kraadi juures u 50 minutit kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja.

Lase biskviidil vormis u pool tundi taheneda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Mähi kilesse ja aseta vähemalt tunniks külma, et oleks lihtsam kihtideks lõigata. Veelgi parem oleks hoida seda üleöö külmkapis. Lõika biskviit sakilise noaga horisontaalselt kolmeks.

Kreem:
6 sl (tuhk)suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
400 g toasooja toorjuustu
400 g kohupiima

Sega toasoe toorjuust visplit kasutades suhkrutega kreemiks, lisa kohupiim ja sega ühtlaseks.  

Immuta kõiki biskviidikihte kohviga, määri igale kihile kolmandik kreemi ja puista peale peotäis mustikaid. Kaunista pealt mustikate, kuivatatud rukkililillede või riivitud tumeda šokolaadiga.

Kommentaare ei ole: